این درمان معمولاً به منظور تصحیح روابط فک بالا و پایین، تحریک یا کنترل رشد فکین، حرکات تک دندانی و دیگر موارد مورد استفاده قرار می گیرد. این روش درمانی بیشتر در کودکان و قبل از سن 10-9 سالگی کاربرد دارند. به وسیله مورد استفاده در این نوع درمان پلاک می‌گویند. پلاک‌ها گاهی در یک فک وگاهی نیز در هر دو فک مورد استفاده قرار می‌گیرند. در بیشتر موارد مرحله اول درمان ارتودنسی با این پلاک های متحرک صورت می پذیرد تا زمینه مناسب برای درمان در زمان و سن مناسب بوسیله ارتودنسی ثابت و با هدف مرتب کردن دقیق تمامی دندان‌ها فراهم گردد. پلاک متحرک می‌تواند بر اساس شرایط بیمار و هدف استفاده از آن، به صورت مستقل، قبل از ارتودنسی ثابت و یا همزمان با ارتودنسی ثابت تجویز گردد.قالب‌گیری از دندان‌ها یکی از مراحل اولیه ساخت پلاک‌های متحرک است. قالب تهیه شده از دندان‌ها جهت ساخت پلاک به لابراتوار فرستاده می‌شود و معمولا طی یک تا دو هفته بعد از لابراتوار تحویل گرفته خواهد شد و بعد از اعمال تنظیمات نهایی آماده استفاده توسط بیمار خواهد بود. پلاک متحرک ارتودنسی یکی از ابزارهای مهم ارتودنسی است که معمولا از بدنه‌ای پلاستیکی و سیم‌هایی متناسب با اندازه دندان‌ها تشکیل شده است.

هنگام استفاده از پلاک متحرک باید به چند نکته مهم توجه داشته باشید:

۱. دریافت نتیجه مناسب از این پلاک‌ها زمانی حاصل می‌گردد که دقیقا و مطابق با تجویز ارتودنتیست، به میزان تعیین شده در طول شبانه روز مورد استفاده قرار گیرند.

۲. هنگام خوردن غذا، مسواک زدن، ورزش‌های سخت و شنا کردن حتما پلاک را از دهان خارج نمایید.

۳. تمام قسمت‌های پلاک متحرک باید بعد از هر وعده غذایی با استفاده از مسواکی جداگانه و بدون خمیردندان خوب تمیز شده و سپس مورد استفاده قرار گیرند.

۴. برای شستشوی این پلاک‌ها به هیچ وجه از آب گرم یا جوش استفاده نکنید. استفاده از آب جوش می‌تواند باعث تغییر شکل پلاک شده و کارایی آن را مخطل نماید.

۵. استفاده از پلاک‌های متحرک منافاتی با روزه داری نداشته و روزه شما را باطل نخواهد کرد.

۶. در برخی موارد و تنها برای چند روز اول ممکن است با مواردی همچون طعم بد دهان، سختی در تکلم، ترشح زیاد آب دهان و یا حالت تهوع مواجه شوید که طبیعی بوده و با ادامه استفاده از پلاک و به مرور زمان این حالات برطرف می‌شود و به استفاده از آن عادت خواهید کرد.